Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Λάδι και κρασί «για το καλό» του σπιτιού!



Aπό τα πολύ παλιά χρόνια όταν οι άνθρωποι έκτιζαν ένα σπίτι... τηρούσαν και «τελούσαν» έθιμα και συνήθειες, όπου με «δηλωμένη πρόθεση» προκαλούσαν «καλή τύχη» στο νεόκτιστο και σε αυτούς που θα το κατοικούσαν.
Παλιές συνήθειες ήταν... να σφάζουν ένα κόκορα και με το αίμα του να ραίνουν τα θεμέλια του σπιτιού(!).
Αυτό συνδέετε με ακόμα παλαιότερη συνήθεια (παγκόσμια) να θυσιάζουν έναν άνθρωπο... αιχμάλωτο, δούλο, ή παρθένα... Έτσι πίστευαν (στην εποχή της βαρβαρότητας) πώς το θύμα θα «στοίχειωνε» το σπίτι, το γιοφύρι ή το φρούριο... και πως θα προστάτευε τους ενοίκους.
Αργότερα, οι άνθρωποι αντικατέστησαν τις άνθρωπο θυσίες με άλλες αιματηρές θυσίες ζώων. Ξεπερνώντας την εποχή της βαρβαρότητας(?)... τις αντικατέστησαν και αυτές με «Αναίμακτες Θυσίες»!
Προσέφεραν λοιπόν, στα «χθόνια - προγονικά πνεύματα», τις λεγόμενες «Χοές»... δηλαδή κρασί ή λάδι, που έχυναν σε τρύπες (θεμέλια) στη Γη... ή στους «θεούς»... σπόρους, δημητριακά, καρπούς (π.χ. τις λεγόμενες «Aπαρχές»... )

Στα χωριά της Κέρκυρας έχει διασωθεί το έθιμο της τοποθέτησης του «μπουκαλιού» πάνω στην κορυφή της σκεπής, στην άκρη του λεγόμενου «καβαλάρη». Μέσα σε αυτό το μπουκάλι βάζουν συνήθως λάδι και κρασί... «για το καλό του σπιτιού»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: