Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008

Για τα παλιά (και νέα) Kαφενεία του Σταυρού...

Τα παλιά καφενεία, στο χωριό του «Σταυρού», ήταν σαν όλα τα Kαφενεία της ελληνικής υπαίθρου. Σε αυτά ο επισκέπτης θα μάθαινε τα τελευταία νέα του χωριού ή της πόλης, θα διάβαζε ( ή θα του διάβαζαν) την εφημερίδα, θα συμμετείχε απαραίτητα στην «κοινωνική κριτική» που ασκείτο καλοπροαίρετα «από όλους - προς όλους», θα μιλούσε για αθλητικά... και θα ανέλυε τα πολιτικά - οικονομικά θέματα της τότε επικαιρότητας...

Όπως σε όλα τα Kαφενεία της Ελλάδας έτσι και στο Σταυρό, μία άτυπη «Μικρή Βουλή» στήνονταν κάθε βράδυ, αυθόρμητα σε κάθε καφενείο και αναλάμβανε «κοινοβουλευτικό» έργο. Σε αυτά τα καφενεία έρχονταν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες για να επικοινωνήσουν με τους ψηφοφόρους τους σε αυτά μάζευαν τον κόσμο τους οι κόμματα αρχές προκειμένου να μιλήσουν οι τοπικοί πολιτευτές και οι βουλευτές. Το καφενείο ήταν στην Ελλάδα πάντα το κέντρο της ζωής του κάθε χωριού.

Φυσικά αυτά που προσφέρονταν τότε δεν ήταν και πολλά... Πρώτα από όλα ο παραδοσιακός καφές. Αρχικά ψημένος στη χόβολη, ή στην ξύλο σόμπα, ή στη μασίνα... αργότερα ψημένος στο καμινέτο, ή την γκαζιέρα... και πολύ αργότερα στο γκάζι. Bέβαια ο καφές δεν ήταν πάντα από τη Bραζιλία... τις περισσότερες φορές ήταν από ρεβίθι, ή ανάμικτος... αλλά πάντα παρηγορητικός, ζεστός και νόστιμος. Το κονιάκ και το ούζο πάλι, ήταν σε πρώτη ζήτηση. Γι’ αυτούς φυσικά, που είχαν «όβολα» να «πλερόκουν»... για τους άλλους το απλό χωριάτικο κρασί ήταν αρκετό και ας ήταν και ξύδι που λέει ο λόγος.

Aπό μεζέ... όχι πολλά πράγματα. Λίγος βρεγμένος βακαλάος, ένας τσίρος αλατισμένος, μία σαρδέλα, ή μία ρέγκα καπνιστή... ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να βρεθεί... και αυτά πάλι για τους λίγους. Για τους πιο πολλούς... ξερά ρεβίθια, κουκιά ελιές, κρεμμύδια, σκόρδα και σκληρό τυρί τους αρκούσαν. Αργότερα εμφανίστηκε το σαλάμι, οι κονσέρβες ψάρι και πολύ αργότερα τα οι κονσέρβες κόρνε μπιφ - βοδινό, το ζαμπονάκι -χοιρινό, τα ντολμαδάκια γιαλατζί... και πάει λέγοντας. Αυτό που είχε κάνει επανάσταση στο μεζέ για τα χωριάτικα καφενεία ήταν... όταν εμφανίστηκαν τα εντόσθια, οι λαιμοί και οι φτερούγες κοτόπουλου... Εκείνη την εποχή, τα τηγάνια έπαιρναν φωτιά, τα βράδια, στα καφενεία όλης της χώρας.

Αν τύχαινε να υπάρχει και ένα βιολί, μια κιθάρα, ένα κλαρίνο, η ένα ακορντεόν... τότε ήταν που γίνονταν πανζουρλισμός! Τα τραγούδια, οι χοροί και τα πειράγματα έδιναν και έπαιρναν.
Τα καφενεία και στο χωριό του «Σταυρού» δε διέφεραν από τα καφενεία τις υπόλοιπης Ελλάδας. Μόνο που εδώ... το κρασί ίσος να ήταν πιο αγαπητό, η μουσική πιο «οργιαστική» και το τραγούδι πιο παθιασμένο.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τις πιο πολλές φορές, το πρωινό φως, να βρίσκει μεθυσμένους πολλούς θαμώνες, να κοιμούνται δίπλα στη μισό σβησμένη φωτιά, πάνω στα υποτυπώδη τραπέζια, ξάπλα στης πεζούλες ...ή ακόμα και κάτω στο πάτωμα... μακριά από την πολύπαθη συζυγική κλίνη!

Ο γνωστός (αείμνηστος και αγαπητός σε όλους) πολυγραφότατος «Λίλις» κάνει αναφορά στα καφενεία του Σταυρού... Θα τη διαβάσετε στο πρώτο βιβλίο που έκδωσε ο «Αρίωνας» με τίτλο «Σταυρός. Ένα παλιό ελαιοχώρι ξαναζωντανεύει»!

Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν πια, καφενεία στο Σταυρό. Τα μόνα σε συνεχή λειτουργία είναι το καφενείο του «Μπούτσικα» στα Δαφνάτα, στο Αγνάντι, το μικρό καφενεδάκι που λειτουργεί στα Κορνάτα και το καφενείο στη στροφή του Κογεβίνα που όμως λειτουργεί περιστασιακά κάποια καλοκαίρια. Ένας μικρός καφενές, απομεινάρι μιας άλλης εποχής, είναι «το μαγαζί του Τσιταρί», στα Δαφνάτα, το οποίο όμως δε δουλεύει επαγγελματικά αλλά λειτουργεί περισσότερο σαν στέκι φίλων. Άλλα δύο παλιά Kαφενεία στα Λουκάτα... σήμερα είναι εκτός λειτουργίας... Άλλα δεν έχω υπόψη μου.
Επάνω το καφενείο της κ. Βασιλικής Ραρή στα Κορνάτα, όπου και λειτουργεί ακόμα...
Αριστερά ο σύζυγος της και (πρώιν) κάτοχος του καφενείου, κ. Ραρής.


«Το μαγαζί του Τσιταρί» λειτουργεί σήμερα μόνο σαν στέκι φίλων...
Η foto είναι από ιδιωτικό φιλικό γλέντι.
Η παλιά πινακίδα του παλιού καφενείου του Ζαμπλάκου.
Μέχρι πρόσφατα (2007) η πινακίδα ήταν στην θέση της...
Η σύζυγος του κ. Ζμπλάκου, η κ. Ναυσικά, αγαπητή σε όλους, κρατούσε για χρόνια το καφενείο...
Τόπος συνάντησης, διασκέδασης, ξεκούρασης και αναψυχής για πολλούς Σταυριώτες.
Αριστερά ο σύζυγος της και (πρώιν) κάτοχος του καφενείου, κ. Ζαμπλάκος.


Η πινακίδα από «τα τρία αστέρια», της Αγγελικής Λούβρου, είναι πάντα στην θέση της!
Aλήθεια για πόσο ακόμα?

Κάτω ένα ακόμα, παλιό - κλειστό - καφενείο, ενός άλλου «Λούβρου», στα Μακράτα.


Το Καφενείο του «Μπούτσικα», στα Δαφνάτα, στο Αγνάντι.

Ο πρώτος που το άνοιξε, το 1937, ήταν ο Ραρής ο Σπύρος, γιός του Αλέξανδρου. Τότε το καφενεδάκι ήταν πολύ μικρότερο και κτισμένο από καλάμια και λάσπη. Σε αυτό μαζεύονταν παλιότερα κυρίως, οι Σταυριώτες του πάνω χωριού... αλλά έρχονταν και από τις άλλες γειτονιές. Μάλιστα, λέγετε από τους παλιότερους ότι, αυτό το μικρό καφενεδάκι είχε φιλοξενήσει και την τότε βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία είχε έρθει στο Σταυρό και (ως συνήθιζε) είχε παντρέψει (?) κάποια κορίτσια! Σημερινός, ιδιοκτήτης του Καφενείου (με το όνομα «Kαλή θέα») είναι ο Κώστας Ραρής, γνωστός και αυτός ως «Μπούτζικας», ο νεότερος!

Και Bέβαια το παλιό καφενείο σήμερα έχει μεγαλώσει και έχει εξιχρονιστεί! Στο καφενείο του «Μπούτσικα», εκτός από καφέ, ποτό και παγωτά, ιδιαιτέρως στους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί κάποιος να βρει και ψητά της ώρας, όπως κοτόπουλο, λουκάνικα, σουβλάκια, παιδάκια μπριζόλες, αρνί ψητό... αλλά και σολομό και ξιφία στα κάρβουνα. Φυσικά, φρέσκες σαλάτες και ιδιαιτέρως για τους ξένους φίλους - περιπατητές, που δεν είναι λίγοι... «γκρικ σάλατ»!!!

Την επόμενη φορά που θα ανέβετε στο Σταυρό... περάστε και εσείς από το καφενείο του «Μπούτσικα»... δε θα χάσετε! Με την ευκαιρία αυτή μπορείτε να παίξετε και ένα «ποδοσφεράκι» ...όπως τον παλιό καλό καιρό!


Έργα - χειροτεχνήματα του Κώστα και της συντρόφου του Λένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: