Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

«Μαύρος πούλος πέρασε - μέγα κούτσουλο έριξε»!



Οι Μαυρόπουλοι,
μερα γιορτινή,
στο αμπέλι τους.


ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ & ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ

Μια ιστoρία με πειρατές
από τον Παναγιώτη Μαυρόπουλο, του Ηλία


Ένας παλιός Σταυριώτης,
ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος ,
αδελφός του Δήμου, γιός του Ηλία,
μετέφερε στο P.M. μια ενδιαφέρουσα ιστορία.


«Μαύρος πούλος πέρασε
- μέγα κούτσουλο έριξε»!


Στο Σταυρό, οι Μαυροπουλαίοι ήταν πάντα πολύ λίγοι και ζούσαν σκαρφαλωμένοι σε κακοτράχαλο ύψωμα πιο πάνω από τα Κομιανάτα. Ήταν απομονομένοι... σαν να ήρθαν αργότερα και να κατοίκησαν μακριά από τους άλλους που είχαν χτίσει ήδη σπίτια σε καλύτερες και πιο βατές τοποθεσίες. Στα Μαυροπουλάτα, σώζωνται ελάχιστα σπίτια αυτής της οικογένειας. O Παναγιώτης Μαυρόπουλος, αδελφός του Δήμου, γιος του Ηλία, διηγόταν συχνά την εξής ιστορία:
«Τα παλιά χρόνια έρχονταν πειρατές και έκαναν πολλές σφαγές και κλεψιές στα χωριά. Κάποτε, ένας από αυτούς, μαθεύτηκε ότι θα έφθανε στην Κέρκυρα και πως θα προκαλούσε μεγάλες καταστροφές. Επικράτησε πανικός...
Μόλις φάνηκε το καράβι του, και οι βιγλάτορες σήκωσαν σινιάλο... οι χωρικοί τρομαγμένοι, πανικόβλητοι έτρεξαν λοιπόν να κρυφτούν.
O πειρατής όμως, όταν έφτασε στην ακτή, απλώς αποβιβάστηκε με τους άντρες του και παρά τις οδυνηρές προβλέψεις των χωρικών διασκέδασε, ξεκουράστηκε, εφοδιάστηκε με τα απαραίτητα, ίσως πούλησε τίποτα κλοπιμαία... και σα να μην συνέβαινε τίποτα, ξαναμπήκε στο πλοίο του και έφυγε. Oύτε γάτα-ούτε ζημιά, όπως θα έλεγαν oι Ελλαδίτες!
Oι Κερκυραίοι όμως αυτό το είπαν αλλιώς...
«Μαύρος πούλος πέρασε - μέγα κούτσουλο έριξε!»
Δηλαδή, πολύς πανικός για το τίποτα!»
Και συνέχιζε διευκρινίζοντας:
«Από αυτόν τον “Μαυρόπουλο” κρατάμε το όνομά μας…»
Σε άλλη, παραπλήσια εκδοχή, έλεγε:
«Oι πρώτοι Μαυροπουλαίοι ήταν σκληροί άνθρωποι, κρατάγανε από πειρατές. Όλοι τους απέφευγαν... γι’αυτό όταν ήρθαν στο χωριό, αποτραβήχτηκαν και κατοίκησαν σε απομακρυσμένες πλαγιές…»
Παναγιώτη Μαυρόπουλο του Ηλία
Βύρωνας, 1968

Πάντως, ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος ήταν ένα ιδιαίτερα θρησκευόμενο άτομο που θα ήταν δύσκολο να λέει ψέματα. Προφανώς αυτά, από κάπου τα είχε ακούσει!
Παρόλα αυτά υπάρχει και μια άλλη μαρτυρία που σχετίζεται με τους Μαυροπουλαίους.
Στους δύο Μαυροπουλαίους εξαδέλφους, Παναγιώτη του Σπύρου και Δημήτρη του Κυριάκου, μεταφέρθηκε ότι:
«Στα Κομιανάτα υπάρχουν τρεις ράτσες ανθρώπων. Οι Κομιαναίοι που ήρθαν από την Κεφαλονιά(!) ...οι Μπραταίοι που ήρθαν από το Μπεράτι της Αλβανίας (!)... και οι Μαυροπουλαίοι που ήρθαν από ένα χωριό της Ηπείρου, κάπου έξω από το Σούλι, ή τα Γιάννενα, που λέγεται Μαυροπούλι…»
Πάντως, Μαυροπουλαίοι υπήρχαν για πολλές γενιές στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι πρόσφατα. Ακόμα, πολλοί Μικρασιάτες πρόσφυγες με αυτό το όνομα κατοικούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: